ماهان دیاری خوش آبوهوا در جنوب شرقی کرمان است. شهری در دامنهی کوههای جوپار و پلور با تابستان هایی معتدل و زمستان هایی سرد که چشمههای فراوان باعث آبادانی آن شده است. به گفتهی برخی مورخین ماهان را آذرماهان که در زمان انوشیروان در این منطقه حکومت میکرد بنا نهاده است. موقعیت جغرافیایی، این شهر را برخوردار از زمینهای حاصل خیز و باغات فراوان کرده است. از عمده محصولات ماهان انار و انگور می باشد. این شهر دارای باغهای فراوان با نوعی طراحی مشهور جهانی است. از جمله باغ شاهزاده که از دیدنیترین جاذبههای کرمان به شمار می آید. شاید به جرئت بتوان گفت از دلایلی که ماهان را محور گردشگری کرمان میدانند وجود این باغ بی نظیر است. این شهر تاریخ و هنر از قطبهای مهم گردشگری کشور می باشد. ماهان ییلاقی خوش آب و هوا با بناهای تاریخی است که سالانه گردشگران زیادی را جذب میکند. از جاذبههای شهر میتوان به روستای لنگر، مسجد جامع ماهان، بی بی گرامی، تلمبههای ریگ ماهان ، عمارت متولی باشی، مقبره شاه نعمت اله ولی، خانه شتر گلو و هفت باغ اشاره کرد که هر کدام در نوع خود کم نظیر است. ماهان با قلههای بلند سپید پوش، باغاتی سرسبز، بناهایی تاریخی و اصیل، اماکن زیارتی و قرارگیری در مسیر ترانزیت بستری مناسب جهت توسعهی گردشگری است.
آب و هوا و اقلیم
این شهر به دلیل قرار گرفتن در دامنه کوههای جوپار و پلوار یکی از مناطق بسیار خوش آب و هوای استان کرمان است و از شهرهای گردشگری ایران بهشمار میآید. شعر «در روی زمین نیست چو کرمان جایی…»، در واقع بوده «در روی زمین نیست چو ماهان جایی…» که بهمرور زمان به کرمان تغییر یافتهاست…
جاذبههای طبیعی و تاریخی
باغ شاهزاده
از نقاط دیدنی ماهان باغ شاهزاده است که در دوران قاجار به دست عبدالحمید میرزا فرمافرما ساخته شده و سالها مقر حکومتی کرمان بودهاست. این باغ ۴۰۷ متر طول ونزدیک به۱۳۶ متر عرض دارد؛ و مساحتی قریب به۴٫۵ تا ۵ هکتار را در بر میگیرد.در باغ شاهزاده حمامی تاریخی وجود دارد که از بنای زیبا و نیز قسمتهای مختلفی تشکیل شدهاست.در تابستان ۱۳۹۰و با حضور رئیسجمهور وقت به ثبت میراث جهانی یونسکو رساندند و در این رابطه جشن بزرگی در همین مکان برگزار شد.
آرامگاه شاه نعمتالله ولی
آرامگاه شاه نعمتالله ولی که به آستانه شهرت دارد و یکی از کاملترین و زیباترین مجموعههای معماری است نیز در ماهان قرار دارد. شاه نعمتالله ولی از مشهورترین عرفای ایران در دوران تیموری است که علاوه بر مصنفات متعدد عرفانی شعر هم میسرود و تخلص شعری وی سید بود.
خانه شترگلو
این خانه در شهر ماهان واقع شدهاست و از خانههای زیبای تاریخی کشور محسوب میشود. شتر گلو مربوط به دوره قاجار و خانه خاندان رضوی نعمتاللهی است و این اثر در تاریخ ۱۸ مهر ۱۳۵۶ با شمارهٔ ثبت ۱۵۶۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
هفت باغ
بزرگراه گردشگری هفت باغ علوی محوری گردشگری است که از شهر کرمان تا ماهان امتداد دارد. در دو طرف این بزرگراه مکانهای مختلف گردشگری و تفریحی قرار دارد و ویلاهای بسیاری نیز در این مکان ساخته شدهاست.
آسیاب بادی
مجموعه توریستی، رستورانی آسیاب بادی کرمان بزرگترین سازه آسیاب بادی در خاورمیانه است که کاربری تشریفاتی دارد. ساختمان این رستوران، کافی شاپ یکی از منحصر به فردترین سازههای طراحی و اجرا شده در ایران است که سازه بیرونیاش با ارتفاع ۲۶ متر و قطر ۱۲ متر به سبک آسیاب بادیهای هلندی ساخته شده و در داخل شامل ۲ طبقه سالن پذیرایی و یک طبقه آشپزخانه و تأسیسات میباشد. رستوران آسیاب بادی در کیلومتر ۴ محور گردشگری هفت باغ علوی (ماهان به سمت کرمان) قرار گرفتهاست.
آرامگاه شیخ قطب الدّین عبدالسّلام
این آرامگاه در دو کیلومترى غرب شهر ماهان، در خارج از روستاى لنگر، میان مزارع جو و گندم واقع شده است.
ساختمان بقعه، بنایى بسیار باشکوه و مجلّل که جزو آثار باستانى ماهان و کرمان بوده و متعلّق به قرن هشتم هجرى مىباشد. بقعه، شامل ایوان، گنبد، صحن، صفّه و مقبره زیبا است.
مقبره مرشد (نیازعلیشاه)
مقبره مرشد متعلّق به قرن سیزده هجری ساخت آن به دوره قاجار بر مىگردد و این بنا حدود 118-110 سال قدمت دارد. شروع ساخت بنا سال 1275 هـ . ق بوده و اتمام ساخت آن در سال 1268 هـ . ق مىباشد.
یخدان لنگر
از آثار دیدنی روستای لنگر، یخدان قدیمی آن است که با توجه به هوای گرم منطقه در نوع خود جالب توجه است. یخدان لنگر در شرق روستا قرار گرفته و تاریخ ساخت آن به حدود 250 سال پیش میرسد. در گذشته و در زمانی که هنوز تکنولوژیهای بشری وسایلی مانند: یخچال را نساخته بود، مردم مناطق گرمسیر ایران با استفاده از هوش خود و به کارگیری طبیعت برای روزهای گرم سال یخ ذخیره میکردند. روش کار بیشتر یخدان ها به این صورت بود که پس از ساختن آن با دیوارهای قطور که اجازه کمترین انتقال انرژی را میداد، در شبهای سرد زمستان مقداری آب تمیز به آن هدایت میکردند تا یخ بزند و شب بعد روی این لایه یخزده یک لایه دیگر اضافه میشد و سرانجام در پایان زمستان حجم بزرگی از یخ در یخدان آماده استفاده بود.
حمام خان ماهان
زمان ساخت حمام سنتی ماهان احتمالا در دوره قاجار است.قسمتهای مختلف این حمام شامل رخت کن گرم خانه و خزینه می باشد.این حمام هم اکنون دایر و پذیرای مراجعه کنندگان است.(صبحها مخصوص آقایان و عصرهابرای خانمها)از نکات جالب این حمام خزینه ان است که هنوز مانند گذشته استفاده می شود.