قلعه کشیت یکی از قلعه­‌های تاریخی ایران است که در استان کرمان واقع شده است. باقی­مانده­‌های بافت خشتی این قلعه نشان از روزگاران با شکوهی دارد که بر این مکان گذشته است. با هر قدمی که در این قلعه بر می­‌دارید، می­‌توانید روزگاری را تصور کنید که شور زندگی در دژ کشیت جریان داشته است. جایی که احتمالا یکی از اولین سکونتگاه­‌های بشر بوده است. بارها مورد هجوم دشمنان قرار گرفته و وقایع تلخ و شیرینی را از سر گذرانده است. اما با این وجود سرپا مانده است.

تاریخچه قلعه کشیت

قدمت این قلعه را به دوران سلجوقیان و قبل­‌تر از آن نسبت می‌­دهند. در واقع به نظر می‌­رسد که در ساخت این قلعه از ارگ بم و ارگ راین کرمان الهام گرفته شده باشد.متاسفانه زلزله بخش عمده‌­ای از قلعه را از بین برده است. تنها بخش‌­هایی از این قلعه باقی مانده است. یکی از این بخش‌­ها برج و بارویی است که در نزدیک ورودی قلعه قرار دارد. به نظر می‌­آید این برج و بارو به منظور نگهبانی از قلعه بنا گشته بودند. همچنین باقیمانده‌­ای از خانه­‌های خشتی در این قلعه دیده می­‌شوند. این قلعه در سال ۱۳۸۶ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. اما مانند خیلی از بناهای ارزشمند و ثبت ملی این کشور خبری از مرمت این بنا نیست. این قلعه در خاموشی به سر می­‌برد. اگر تدبیری برای آن اندیشیده نشود قصه‌­ها و افسانه­‌های این مکان نیز با خود آن برای همیشه به دل خاک فرو خواهند رفت.

معماری قلعه کشیت

مانند تمامی قلعه­‌های کویری ایران این قلعه نیز بر اساس اقلیم منطقه بنا گشته‌­اند. این قلعه، خانه­‌ها و برج و باروهای موجود در آن از مصالح محلی که در منطقه یافت می­‌شده، ساخته شده است. خانه‌­ها از جنس خشت و گل است. همچنین در بخش‌­هایی از قلعه، شاخه‌­ها و تنه­‌های درختان نخل را که به عنوان مصالح استفاده شده‌­اند می­‌بینید. سقف خانه‌­ها گنبدی است که در تهویه و خنک نگه داشتن هوا تاثیر زیادی داشته است. همچنین استفاده از خشت و گل خام حکم یک عایق را در این خانه­‌ها داشته است. به این صورت هوای خنک درون خانه‌­ها باقی می­مانده است. همچنین از نفوذ گرمای بیش از حد به داخل خانه‌ها جلوگیری می‌کرده است.برج و باروهایی که در سمت چپ قلعه به چشم می‌­خورد، برای نگهبانی از قلعه ساخته شده بودند. در پشت قلعه نما و چشم انداز بسیار زیبایی از درختان نخل و روستای کشیت وجود دارد. تماشای این منظره در غروب آفتاب سحرانگیز است.

کشف یک مومیایی در قلعه کشیت کرمان

در سال ۱۳۹۲ وقتی کارگران در حال انجام عملیات راهسازی بودند، یک جسد مومیایی را در اطراف این قلعه پیدا می­‌کنند. در واقع از این جسد مومیایی تکه­‌هایی باقی مانده بود. این تکه­‌ها شامل شانه تا نوک انگشتان دست می‌­باشد. اندازه آنها بیشتر از ۸۰ سانتیمتر است. تکه باقیمانده دیگر کف پای یک انسان است که ۶۰ سانتیمتر می­‌باشد.

این قلعه افسانه‌های شنیدنی زیادی دارد که مردم این روستا نسل به نسل برای یکدیگر بیان کرده‌اند. مردم این روستا بر این باورند که در گذشته سنگی بزرگ از آسمان بر میان این قلعه افتاده که هنوز باقی است. این سنگ آنقدر بزرگ است که از درب‌های ورودی قلعه به هیچ عنوان قابل عبور نیست و کمی اثبات این عقیده را قوی تر می‌کند.

نگارخانه

جانمایی